Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Vuoden kylässä voi mennä kahville kenelle vain

 

Suur-Miehikkälä saa kylätoimikunnan puheenjohtajalta aktiivisuusarvosanaksi 10-. Heikki Ronkaan mielestä kylän toiminta on maaseudun huipputasoa.

Narsisseja ja pajunkissoja kuvan etualalla, taustalla on Suur-Miehikkälän kyläkoulu, joka pelastui lakkautukselta keväällä 2011.
Suur-Miehikkälän kyläkoulu säilyi lakkautusuhasta huolimatta. Koulussa on nelisenkymmentä oppilasta ja kolme opettajaa. Kuva: Yle / Mari Pekkanen

Kymenlaakson vuoden kylässä ei ikää kysellä. Kylätoimikunnan puheenjohtaja Heikki Rongas on 24-vuotias, mutta hänen kaverinsa ovat enimmäkseen seitsemänkymppisiä. Toki oman ikäisiäkin ystäviä löytyy.

- Iällä ei mielestäni ole mitään merkitystä. Tärkeintä on, että pienellä kylällä jo yhden ihmisen panos näkyy isosti, kuvailee Rongas.

Asukkaiden mukaan Suur-Miehikkälässä puhalletaan hiileen. Kyläyhteisö on aktiivinen ja puuhailee paljon yhteisen hyvän eteen. Parinsadan asukkaan kylän saa innostumaan muun muassa talkoista ja seura- tai yhdistystominnasta.

- Mielestäni yhteisöllisyys näkyy siinä, että kenelle vain voi mennä kylään, täällä se on luontevaa. Tai jos järjestetään talkoot, niin kaikki kokevat asian yhteiseksi.

Rongas kehuu Suur-Miehikkälän aktiivisuutta lähes kympin arvoiseksi. Hänen mielestään kylän toiminta on sellaista huipputasoa, jota maaseudulla voi vain olla. Muille kylille hän antaa vinkin yhteisöllisyyden ja aktiivisuuden parantamiseksi.

- Talkoita kannattaa järjestää, vaikka sille ei mitään polttavaa tarvetta olisikaan. Yhteinen puuhailu ylläpitää yhteisöllisyyttä ja kulttuuria, vinkkaa Rongas.

Lue myös

 

Julkaisija: YTY-ryhmä; julkaisua on tukenut ELY-keskus
Special thanks to Ozzy

 

©2019 Suur-Miehikkälän kylä - suntuubi.com